Wat is de W3C standaard?

Het World Wide Web Consortium (W3C) is een internationaal consortium van webprofessionals en gebruikers. Zij ontwikkelen standaard richtlijnen binnen de meest gebruikte programmeertalen op het web. Daarin leggen ze vast hoe deze taal gebruikt moet worden. Dit wordt ondersteund door alle browsers. Ook binnen HTML bestaat er een W3C standaard. Het is geen andere versie van HTML (er zijn geen nieuwe tags), maar het beïnvloed wel de uitwerking van HTML.

De W3C standaard wordt veel gebruikt op websites van zorginstellingen of overheid sites, omdat het de website toegankelijker maakt voor allerlei software. Je moet hier met name denken aan software dat teksten van websites voorleest of vertaalt naar braille lezers. Het vergroot dus de klantvriendelijkheid van je site. Daarnaast heb je de garantie dat je site altijd op dezelfde wijze werkt, in welke browser dan ook, want de W3C standaard wordt altijd ondersteund. 

Nadeel is dat niet alles meer mogelijk is met gebruik van de W3C standaard. Daarnaast kunnen er wel eens onverklaarbare situaties ontstaan, bijvoorbeeld zijwaardse scrollbalken terwijl er geen informatie te groot is voor het beeldscherm. Dat werk ik in de praktijk weer weg met CSS. Wat andere probleempjes werk ik weer weg met JavaScript, maar aangezien deze cursus zich alleen op HTML concentreert, heb ik gekozen om je alle mogelijkheden van HTML te leren. Hoe jij daar weer mee verder gaat is aan jou. 
Om gebruik te maken van de W3C standaard open je het HTML bestand met een extra regel als: 
<!DOCTYPE html PUBLIC “-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN” “http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd”> 
gevolgd door de rest van je HTML bestand. Het openen van je HTML tag zou je nog als volgt kunnen aanpassen: 
<html xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml”> 

Wat werkt anders met de W3C standaard?
In mijn ervaring werkt het instellen van een tabel met een hoogte van 100% niet meer, zodra je de W3C standaard gebruikt. Zou je de TABLE als volgt proberen te centreren: <TABLE ALIGN=CENTER> of <CENTER><TABLE>, dan wordt ook alle tekst (of complete inhoud) binnen de tabel gecentreerd. Wil je daarvan afwijken, dan moet je dat per kolom of rij opgeven. Dit hoeft met HTML zonder W3C standaard niet. Daar geldt bovenstaande code echt alleen voor de tabel zelf, niet voor de inhoud. 

De beste ervaringen met de W3C standaard heb ik als ik alles in kleine letters programmeer en alle variabele informatie (waarden) tussen aanhalingstekens zet. Zo wordt mijn eerdere <TABLE ALIGN=CENTER> in de optimale versie <table align=”center”>. 

Verder werkt de W3C standaard beter wanneer je de Paragraph tag ook afsluit, dus <p> en </p>. Je kunt dit dan ook gebruiken om bijvoorbeeld een hele alinea te centreren, bijvoorbeeld: <p align=”center”> 
Ook eventueel gebruik van CSS reageert anders wanneer je de W3C standaard instelt. Handig is om heel veel te testen.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.