Stap 18 – promotie

Een homepage die af is en online staat zal niet meteen bekend zijn. Niemand weet nog van het bestaan af of weet wat er te vinden is. Op het Internet zijn er duizenden zoekmachines. Yahoo, Google, Bing, Lycos en voor Nederland Ilse zijn de misschien wel de grootste en de meest bekende.

Sommige zoekmachines zijn FFA, free for all, en accepteren alle links die je opgeeft zonder enige controle. Andere zoekmachines laten het personeel een kijkje nemen naar jouw site en beslissen dan of ze jouw URL opnemen of niet, maar de meeste zoekmachines werken met zogenaamde spiders. Je wijst ze op het bestaan van je website, door jouw URL door te geven en een robot zoekt jouw site af op zogenaamde Meta tags. Met de informatie van de Meta Tags en de rest van het document wordt er bepaald waar jouw site komt te staan in de zoekmachine. Dit proces heet indexeren.

Met META tags kun je verschillende specificaties aan de homepage toevoegen. Het betreft hier niet de layout, maar om onder andere trefwoorden en een omschrijving toe te voegen, die de robots op kunnen pakken.

META Tags worden altijd in de HEAD-tag geplaatst, maar na de TITLE-tag. Om trefwoorden voor een zoekmachine te specificeren maak je gebruik van de volgende code:

<META NAME=”keywords” CONTENT=”webdesign, html”>

Bij CONTENT geef je de trefwoorden op die van toepassing zijn op de inhoud van jouw homepage. Hier kun je zoveel trefwoorden opgeven als je wilt, zolang je ze maar scheidt met een komma. Houdt er wel rekening mee dat niet alle trefwoorden ook daadwerkelijk meegenomen worden naar de zoekmachine. De hoeveelheid trefwoorden die geaccepteerd worden is afhankelijk van de desbetreffende zoekmachine.

Voor een omschrijving maak je gebruik van deze code:

<META NAME=”description” CONTENT=”Deze website bevat een HTML cursus en andere tips voor webdesign”>

Geef bij CONTENT een korte omschrijving die op jouw homepage van toepassing is. Probeer hier zoveel mogelijk de woorden die je bij trefwoorden hebt geplaatst terug te laten komen. Zorg ook dat er een trefwoord in de TITLE tag verwerkt staat. Een robot zal namelijk sites waarvan een trefwoord tevens in de titel voorkomt hoger in de lijst plaatsen. Daarnaast zal de zoekmachine kijken of er trefwoorden die je bij de META tag geplaatst hebt ook terugkomen in het eerste stukje tekst van die pagina. Is dit het geval dan zal de homepage een betere plaats krijgen in de zoekmachine.

Bovenstaande twee Meta tags zijn het meeste belangrijkst, maar je kunt meer met Meta tags doen. Zo kun je de robots toestemming geven om een document wel of niet te indexeren. Wil je dat een robot alle files indexeert die op de server staan dan gebruik je de code:

<META NAME=”robots” CONTENT=”all”>

Bij CONTENT kun je volgende opties gebruiken:
none – indexeer helemaal niets van de homepage
index – indexeer deze pagina wel
noindex – indexeer deze pagina niet, maar ga wel door met indexeren van links die opgenomen zijn in de pagina
follow – indexeer deze pagina en indexeer de links die in deze pagina zijn opgenomen
nofollow – indexeer deze pagina, maar indexeer niet de links die in deze pagina zijn opgenomen

Klik hier  voor meer informatie over META tags.

Heb je jouw homepage voorzien met META tags? Dan kun je de homepage gaan inschrijven bij zoekmachines. Elke zoekmachine biedt wel de mogelijkheid om je in te laten schrijven. De meeste zijn gratis, anderen vragen een vergoeding. Let hier dus goed op.

Je kunt naar alle zoekmachines zelf gaan surfen en de homepage handmatig inschrijven, maar er zijn ook allerlei sites waarmee je de site gratis kan inschrijven bij verschillende zoekmachines. Er bestaat hier ook software voor.

Bij sommige zoekmachines duurt het wel 2 a 3 weken voordat de site zichtbaar wordt. De meeste zoekmachines laten het je niet weten wanneer de site NIET opgenomen wordt in hun database.

Tevens zou je kunnen kijken of een banner-exchange programma iets is voor het promoten van jouw site. Dit houdt in dat jij een banner plaatst op jouw site en voor elke 2 x dat deze gezien wordt (dus gedownload is), zal jouw banner op een site van een ander, die ook meedoet, zichtbaar worden.

Op naar de laatste stap of leer meer over zoekmachines

Bookmark the permalink.

Comments are closed.