Stap 8 – headlines

Laatste update: 2 maart 2019

Dit is waarschijnlijk één van de meest belangrijke tags die je zult gebruiken op je website. In HTML kun je koppen maken in 6 verschillende maten. Deze headlines zijn in populariteit gigantisch gegroeid, dankzij het belang hiervan voor zoekmachines. Gebruik je deze tags zonder CSS, dan kan het je ook best wel wat kopzorgen opleveren.

Een headline toevoegen

Laten we een headline toevoegen:

<html>
<head>
<title>mijn eigen website</title>
</head>
<body background="images/background.gif"
bgcolor="#ffffe1" text="#808080" link="#ff9b6A"  vlink="#ff0000">
<font face="Arial">
<h2>Een korte introductie</h2>
<p>Nora Tol begon met het aanbieden van webdesigndiensten sinds <u>midden jaren '90</u> met
haar eerste bedrijf <i><font color="#ff9b6A">Nora Tol Virtual Publishing</font></i>. En nu
weer, met haar tweede bedrijf, <i><font color="#ff9b6A">ElNorado Productions</font></i></p>
<p>Al snel groeide de vraag naar <u>andere diensten</u> als het ontwerpen van logo's,
webhosting, online marketing en het maken van online content. Diensten die toegevoegd
werden.</p>
<p>Bekijk haar website voor meer informatie.<br /><b><font size="4">Of neem contact
op</font></b>.</p>
</font>
</body>
</html>

Zoals je ziet, is de regel <H2>Een korte introductie</H2> aan het document toegevoegd.

6 Headline formaten

Dit is de één na grootste formaat van de standaardkoppen. <H1> is de grootste en <H6> is de kleinste. Dus zijn deze headlines tot je beschikking: <h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5> en <h6>. Zoals je ziet, hoor je deze tags altijd af te sluiten.

Standaard witruimte en standaard formaten

Standaard heeft de HEADLINE-tag een witregel onder de kop. Hierdoor hoef je geen paragraph-tag erbij te gebruiken. Een kop staat op zichzelf. Die extra witruimte kan soms ongewenst zijn. Je kunt het uitschakelen met CSS. Dat geldt ook voor de standaard lettergroottes. Die kun je aanpassen met CSS.

Overigens, had ik deze regel kunnen plaatsen boven het openen van mijn FONT-tag, maar dan geldt het lettertype niet voor mijn headline. Aangezien <H2> van zichzelf uit een standaard lettergrootte heeft, wordt een eventuele lettergrootte ingesteld bij een eerdere FONT-tag genegeerd.

Gebruik van Headline-tags en SEO

Teksten die binnen een HEADLINE-tag staan worden door zoekmachines gezien als belangrijker, omdat ze een kop zijn. Nu moet je niet enthousiast worden en alles als headline neerzetten. Er wordt gekeken naar de structuur van je teksten, dus alleen juist gebruik wordt beloond. Daarnaast is er een stricte hierarchy tussen de formaten. De grootste kop, <h1>, moet als eerste gebruikt worden en mag daarna niet meer op de pagina terugkomen.

Verdere koppen op de pagina moet je instellen met een kleinere headline tag, <h2> bijvoorbeeld. De formaten zouden moeten gaan aflopen, dus of je blijft hangen op <h2> voor de rest van de koppen op de pagina, of je werkt met steeds kleinere headlines. Variëren wordt kritisch bekeken, ondanks dat je er niet altijd omheen kunt. Uiteindelijk gaat het vooral om een logische structuur van je teksten voor zoekmachines, maar ook gewoon voor de gebruiksvriendelijkheid.

Ga verder naar stap 9.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.