Songs, Music Blogs & Other Blog Topics

Stap 4 – Tekst

Laatste update: 1 maart 2019

Tekst toevoegen

Als je tekst plaatst tussen het begin en het eind van de BODY-tag, zal dit zichtbaar worden in de browser. Probeer het maar eens. Type een stukje tekst, sla index.html op en open het bestand in een browser.

Je zult zien, dat de tekst automatisch aan de linkerkant van de browser zal beginnen. Daarnaast zal de browsers eventuele enters of witregels niet weergeven. De tekst wordt gewoon achter elkaar gezet en pas afgesneden worden als het de rand van het scherm raakt.

Witregels en alinea’s toevoegen

Om de overzichtelijkheid van de tekst te behouden wil je dat de enters en de witregels wel gelezen worden. Daar zijn speciale tags voor.

Line break – <br>

Een enter is “forced line break” en geef je als volgt aan: <BR>

Paragraph – <p>

Een stukje tekst met een witregel bovenaan en een witregel onderaan, heet ook in HTML een paragraaf (paragraph). Daar is een “paragraph”-element voor en die ziet er zo uit: <P>

Beide tags hoeven niet gesloten te worden. De paragraph-element kan echter wel gesloten worden. Omdat er vaak vanuit andere talen, zoals CSS gerefereerd wordt naar dit element, kun je het jezelf het beste aanleren de tag te sluiten. Het is namelijk ook een vereiste in de W3C standaard 

Het volgende stukje HTML wordt als voorbeeld gebruikt. Je mag ook met jouw eigen tekst verder werken. In de rest van deze cursus wordt het volgende document wel verder gebruikt:

<html>
<head>
<title>mijn eigen website</title>
</head>
<body background="images/background.gif"
bgcolor="#ffffe1" text="#808080" link="#ff9b6A"  vlink="#ff0000">
<p>Nora Tol begon met het aanbieden van webdesigndiensten sinds midden jaren '90 met haar
eerste bedrijf Nora Tol Virtual Publishing. En nu weer, met haar tweede bedrijf, ElNorado
Productions</p>

<p>Al snel groeide de vraag naar andere diensten als het ontwerpen van 
logo's, webhosting,
online marketing en het maken van online content. Diensten die toegevoegd werden.</p>

<p>Bekijk haar website voor meer informatie.<br />Of neem contact op.</p>
</body>
</html>

Zoals je ziet, heb ik drie paragrafen tekst toegevoegd. Hierbij heb ik de tags <BR /> en <P> gebruikt. De toegevoegde slash (/) in de <BR>-tag vertelt de browser dat er geen sluittag komt. Dus er is dus geen <br> en </br> . Daarvoor in de plaats heb ik de tag meteen gesloten met de slash. Er zijn maar een paar tags waarin je dat kan doen. Met deze en de image-tag bijvoorbeeld.

Je mag overigens in jouw bestand extra witregels tussen de paragrafen toevoegen om het bestand overzichtelijk te houden. Je weet inmiddels nu al dat deze niet weergegeven worden op je website.

Spaties

Een spatie tussen woorden wordt netjes door de browser gelezen, maar als je meerdere spaties achter elkaar zet, dan zie je dat de rest genegeerd wordt. Wil je extra spaties in je tekst hebben, gebruik dan de volgende code: &nbsp;

Dit is een “No Break Space”. Er zijn meerdere van dit soort codes. Veelal zul je bovenstaande gebruiken, net als het copyright teken (&copy;) en euro-teken (&euro;).

In stap 5 ontdek je meer opties om tekst opvallend weer te geven.