Laatste update: 4 maart 2019
Tijd om de website live te zetten!
Nu de website af is, wil je natuurlijk dat deze ook zichtbaar wordt voor de hele wereld. Je moet de bestanden daarvoor uploaden naar een webserver. Daar heb je een host voor nodig (en overweeg mijn bedrijf ook eens…. :))
De meeste hosts bieden je diverse mogelijkheden om te kunnen uploaden. Wij, bijvoorbeeld, bieden een online upload systeem. Daarmee kun je bestanden via de browser uploaden naar onze webserver. Echter bieden we ook FTP toegang.
Online uploaden
Dit werkt per provider anders, maar meestal krijg je bij een hosting abonnement toegang tot een beheeromgeving. Vaak zit daar een file upload functie in, maar dat hoeft niet persé. Sommige providers bieden alleen de mogelijkheid om je account te beheren, bijvoorbeeld om uitbreidingen aan te vragen en e-mailadressen aan te maken. Maar als je wel een online file upload mogelijkheid hebt, dan log je in, ga je naar de locatie van je site toe en kun je de bestanden slepen naar de locatie of één voor één uploaden. De locatie voor je bestanden zijn vaak directories genaamd public_html of www. Zodra je de bestanden geupload hebt, zijn ze zichtbaar voor iedereen.
FTP; File Transport Protocol
Als je website veel onderhoud gaat vereisen, of heel groot is, dan is FTP heel fijn om mee te werken. Je provider levert je inloggegevens aan hiervoor.
Er zijn veel verschillende FTP programma’s. WS_FTP was altijd de simpelste om mee te werken, maar Filezilla Client is momenteel erg popular (en ook nog eens gratis). Daarnaast kun je overigens het ftp protocol ook gebruiken in Windows Explorer (te openen door middel van de Windows toets samen met de letter E (voor explorer)). In de locatiebalk vul je dan de FTP host in (die heb je van je provider doorgekregen). Dit zal beginnen met ftp:// of sftp://. Vervolgens wordt er om inloggegevens gevraagd. Eenmaal ingelogd kun je bestanden er naartoe slepen, net zoals je zal doen als je met je eigen lokale computerschijven werkt.
De meeste FTP programma’s werken verder op hetzelfde principe. Ze vragen altijd om een adres van je host, inlognaam en wachtwoord. Zodra je dat ingesteld hebt, heb je toegang tot jouw beetje Internet. Aan de linkerkant zie je je eigen computer (lokale schijven) en aan de rechterkant zie je de webserver. Daar zoek je naar directories als public_html of www. Als je die gevonden hebt, kun je bestanden van de eigen computer selecteren en versturen naar de server. Dit kan waarschijnlijk middels verslepen of door gebruik te maken van een pijltje dat tussen beiden locaties in staat en van jouw computer naar de server wijst.
Goed om te weten
Je bestanden worden in beide gevallen altijd gekopieerd naar de server, dus je hebt altijd nog een kopie op je eigen computer staan.
Zorg dat de structuur van je website op de webserver hetzelfde is dan die op je computer.
De website is direct zichtbaar in een browser wanneer je bestanden upload. Meestal worden HTML bestanden die index, home of default heten automatisch de homepage.
FTP Software Instellen
Host
Er wordt een Host Name gevraagd. Hierin vul je de lokatie van de FTP server in, waarmee je verbinding wilt maken (de gegevens hiervan heb je vast wel gehad van jouw internet provider). Dit kan een ftp adres zijn met woorden of een IP adres (cijfers), altijd opgesplitst door punten.
Loginnaam en wachtwoord
Bij User vul je de inlognaam in en bij Password het wachtwoord. Bij sommige FTP programma’s kun je aanvinken dat het wachtwoord bewaard moet worden. Uiteraard makkelijk als je altijd op je eigen computer werkt en vaak op deze wijze bestanden wilt uploaden. Vink dit echter niet aan op een openbare computer.
Overige instellingen
Vaak worden er nog verschillende opties geboden, maar die kun je laten voor wat ze zijn, tenzij je internet provider anders heeft aangegeven in hun instructies.
Profiel opslaan
Bij veel FTP programma’s kun je al deze gegevens opslaan onder een profielnaam. Dit is ontzettend handig als je meerdere websites beheert.
Verbinding maken
Klik op OK of Verbinden om in te loggen op de server.
Uploaden en downloaden
Als dit goed is gegaan, dan is het beeld in tweeën verdeeld. Aan de linkerkant zie je de files van jouw eigen computer en aan de rechterkant zie je de files, die op de server staan. Wanneer je iets wilt uploaden (dus op de server zetten) dan klik je op de pijl die naar rechts wijst, wanneer je iets wilt downloaden (dus van de server afhalen) dan klik je op de pijl die naar links wijst. Of je sleept bestanden heen en weer, als dat ondersteund wordt.
Zet met uploaden alle files over zoals ze ook op jouw computer staan, dus maak ook op de server een directory “images” aan en plaats daar de foto’s in, als dat lokaal (dus op jouw computer) ook zo staat.
Verbinding verbreken
Ben je klaar met uploaden? Met Close / Verbinding Verbreken / Disconnect verbreek je de verbinding weer.
Als je nu naar je site surft, en alles is goed gegaan, dan zou jouw zelfgemaakte homepage zichtbaar moeten zijn. Het liefst, zonder problemen.