Stap 2 – Head

Laatste update: 1 maart 2019

Een HTML document bestaat uit twee onderdelen. Een kop (head) en een “lichaam” (body). De kop bevat meestal alleen een titel, die vervolgens wordt weergegeven bovenaan in de browser. Het lichaam bevat de tags die de layout bepalen. Dit vormt dus de website die zichtbaar wordt in de browser.

Kop toevoegen – Head-element

laten we een kop toevoegen aan het document. Zorg dat jouw document er uitziet zoals hieronder. Het vetgedrukte toont aan wat nieuw is toegevoegd. De tekst die schuingedrukt gedrukt is, is willekeurig. De inhoud hiervan kun je zelf bepalen:

<html>
<head>
<title>mijn eigen website</title>
</head>
</html>

Met bovenstaande codes geef je aan dat er een titel (TITLE) in de kop (HEAD) van de browser moet staan. De tekst die bij de <title>-tag staat, zul je boven in de browsertab terugvinden. Dit kun je overigens testen. Sla het bestand op en open het in de browser. De body zal helemaal leeg zijn, maar bovenaan zie je je titel terug.

HTML tags altijd sluiten

Zoals je ziet, open en sluit je de tags. Dit geldt voor de meeste tags. In dit geval, heb je ook al voor het eerst HTML-codes genest. Dit houdt in dat je de ene tag binnen de andere zet. Hier open je altijd de head-element (kop) eerst, waarin je de titel plaatst. Daarna sluit je beiden af. Zo onstaat er een HTML tag dat zich nestelt in een andere HTML tag. Sommige HTML-elementen hebben voorwaarden. De <title>-tag, bijvoorbeeld, wordt alleen binnen de <head>-tag gebruikt en mag maar 1 keer in een HTML document voorkomen.

Hoofdletters of kleine letters

HTML tags mogen in hoofdletters en kleine letters geschreven worden. De browsers lezen het op beide manieren. Sommige versies van HTML of XHTML eisen wel kleine letters. Voor de rest kun je het voor jezelf afwegen. Wanneer je HTML in hoofdletters schrijft, kun je ze makkelijk terugvinden binnen je teksten.

De  kop is er af. Nu door naar stap 3.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.