Stap 2 – Head

Een HTML document bestaat uit twee onderdelen. Een kop (head) en een “lichaam” (body). De kop bevat meestal alleen een titel, die vervolgens wordt weergegeven bovenaan in de browser. Het lichaam bevat de tags die de layout bepalen. Dit vormt dus de website die zichtbaar wordt in de browser.

Kop (Head) toevoegen

We gaan eerst een kop toevoegen aan ons document. Zorg dat jouw document er als volgt uitziet. De rode kleur wordt hier alleen gebruikt om aan te tonen wat nieuw is toegevoegd in dit document. De tekst die italic gedrukt is, is willekeurig. De inhoud van de tekst hiervan kun je zelf bepalen:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>mijn eigen website</TITLE>
</HEAD>
</HTML>

Met bovenstaande codes heb je aangegeven dat er een titel (TITLE) in de kop (HEAD) van de browser moet komen te staan. De tekst die bij de <title>-tag aangegeven is, zal je helemaal bovenaan in de browser terug kunnen vinden. Dit kun je overigens testen.

– Ga naar Bestand
– Opslaan als
– Stel Opslaan Als in op Alle Bestanden
– Vul bij Bestandsnaam index.html in
– Klik OK

Open de browser en open daarin het bestand index.html. De body zal helemaal leeg zijn, maar bovenaan de browser kun je de, door jou opgegeven, titel terugvinden.

HTML tags altijd sluiten

Zoals je ziet, open en sluit je de tags. Je opent als eerste altijd de header (kop) waarin je de titel plaatst. Daarna sluit je beiden af. Zo onstaat er een HTML tag, dat zich nestelt in een andere HTML tag. Dit wordt ’embedding’ of ‘nesting’ genoemd. Sommige tags hebben voorwaarden. De <title>-tag, bijvoorbeeld, kan alleen binnen de <head>-tag gebruikt worden en mag maar 1 keer in jouw HTML document voorkomen.

Je kunt er voor kiezen om embedded HTML tags ook op deze manier weer te geven in jouw HTML bestand, om extra overzichtelijk te werk te kunnen gaan:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>mijn eigen website</TITLE>
</HEAD>
</HTML>

HTML tags in hoofdletters of niet?

Wat misschien ook opvalt, is dat de HTML tags in hoofdletters geschreven worden. Dit is niet verplicht. De browsers lezen de tags ook, wanneer deze in kleine letters geschreven zijn, maar je zult merken dat het bij het onderhoud veel tijd scheelt, wanneer je op deze manier te werk gaat. Door de tags in hoofdletters te schrijven, heb je een beter overzicht.

De  kop is er af. Nu door naar stap 3.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.