Stap 18 – promotie

Laatste update: 4 maart 2019

Helaas is de wrede realiteit dat je website niet meteen bezoeker zal aantrekken. Dat is logisch, want niemand weet er nog van, dus nadat je familie en vrienden hebt ingelicht, wil je waarschijnlijk in de zoekmachines staan. Google en Bing bijvoorbeeld.

Sommige zoekmachines zijn FFA, free for all, en accepteren alle links die je opgeeft zonder enige controle. Andere zoekmachines laten het personeel een kijkje nemen naar jouw site en beslissen dan of ze het URL opnemen of niet, maar de meeste zoekmachines werken met zogenaamde spiders. Soms, moet je ze wijzen op het bestaan van de site, maar veel spiders zullen je site automatisch vinden. Die hebben robots die het internet doorlopend doorzoeken. Je kunt ze helpen met o.a. Meta tags. Met de informatie van de Meta Tags en de rest van het document wordt er bepaald waar jouw site komt te staan in de zoekmachine. Dit proces heet indexeren.

META Tags worden altijd in de head-tag geplaatst, maar na de TITLE-tag.

Meta Description

De meest zichtbare tag is die voor een description. Dit is niet alleen zichtbaar voor robots om te indexeren, maar de tekst die je hier plaatst wordt vaak ook weergegeven onder je link in de zoekmachine. In Google, bijvoorbeeld, is dit de paar regels tekst onder de link naar de pagina toe.

Voor een omschrijving maak je gebruik van deze code:

<meta name="description" content="Deze website bevat een HTML cursus en andere tips
voor webdesign
" />

Geef bij CONTENT een korte omschrijving die op je website slaat. Hou het bondig en zorg dat het echt op die pagina slaat. Probeer hier  trefwoorden in te verwerken. Zorg ook dat er een trefwoord in de TITLE tag verwerkt staat. Een zoekmachine zal kijken of dit overeenkomt met de teksten van desbetreffende pagina, dus zorg dat je consistent bent.

Meta Keywords

Er zijn veel geruchten of deze META-tag nu wel of niet nog gebruikt wordt. De meeste van ons voegen het toch nog aan onze website toe, want je weet maar nooit:

<meta name="keywords" content="webdesign, html" />

Bij CONTENT geef je de trefwoorden op die van toepassing zijn op de inhoud van de homepage. Hier kun je zoveel trefwoorden opgeven als je wilt, zolang je ze maar scheidt met een komma. Als ze opgenomen worden, dan is de kans groot dat de zoekmachine toch maar een beperkt aantal opneemt.

Heet robots welkom

Er is een META tag die nog belangrijker kan zijn dan bovenstaande tags. Deze is puur en alleen voor robots. Je heet ze hiermee welkom, of niet, en kunt ze vertellen wat ze van de site mogen opnemen.

Wil je dat een robot alle files indexeert die op de server staan dan gebruik je de code:

<meta name="robots" content="all" />

Echter, kun je ook de toegang weigeren:

<meta name="robots" content="none" />

Of juist aangeven dat je wilt dat de pagina geindexeerd wordt:

<meta name="robots" content="index" />

Of een pagina niet laten indexeren:

<meta name="robots" content="noindex" />

Volg alle links op de pagina

<meta name="robots" content="follow" />

Volg geen links op de pagina

<meta name="robots" content="nofollow" />

Je kunt ook een combinatie maken van instellingen:

<meta name="robots" content="index, follow" />

Dit laat indexeren toe en alle linkjes op de pagina mogen gevolgd worden.

Er is nog meer informatie beschikbaar over META tags.

Aanmelden bij zoekmachines

Zodra je de website voorzien hebt van META tags, kun je de website inschrijven bij zoekmachines. Sommige zoekmachines bieden je de mogelijkheid om je URL aan te melden. Dat kan gratis zijn, maar er zijn ook zoekmachines die een vergoeding vragen. Let hier dus goed op.

Dat aanmelden kun je handmatig doen, maar er zijn ook diverse websites, die je de mogelijkheid geven de website aan te melden op meerdere zoekmachines tegelijk. Daar bestaat ook software voor. Wees echter wel op je hoede hiermee. Niet alles is betrouwbaar en het e-mailadres dat je moet invullen wordt verhandeld voor marketing doeleinden, waar je niet meer vanaf komt.

Bij sommige zoekmachines duurt het best een tijdje, voordat de site zichtbaar wordt. De meeste zoekmachines laten je niet weten, wanneer de site NIET opgenomen wordt.

Een andere manier van promoten is een banner-exchange programma. Dit houdt in dat jij een banner plaatst op jouw site, waarmee geadverteerd wordt voor anderen. Jouw banner wordt echter ook bij anderen zichtbaar. Voor elke 2 x dat jij een banner vertoond, zal jouw banner 1x op een site van een ander zichtbaar worden.

Op naar de laatste stap of leer meer over zoekmachines

Bookmark the permalink.

Comments are closed.