Inleiding – Stap voor Stap HTML Cursus

Leer HTML met deze Stap voor Stap HTML Cursus! Dan moeten we natuurlijk beginnen met wat basiskennis:

Wat doet HTML?

De afkorting HTML staat voor Hyper Text Markup Language. Met HTML bepaal je eigenlijk alleen maar waar een foto en waar tekst moet komen te staan. De codes, die de taal vormen, zijn allemaal afkortingen afgeleid vanuit het Engels.

Hoe herken je HTML?

HTML codes worden ‘tags’ genoemd. Deze kun je herkennen aan de kleiner- en groter dan tekens. Surf eens naar een willekeurige website. Klik met de rechtermuisknop op de site en ga naar “Bron weergeven” (MSIE). Alles dat <op deze manier> in het document staat, zijn HTML tags.

HTML tags kunnen zowel in hoofdletters als in kleine letters geschreven worden. In deze cursus schrijf ik ze in hoofdletters, zodat je ze makkelijker kunt herkennen. Als je veel websites bouwt, is het tijdbesparend om ze allemaal in kleine letters te schrijven.

HTM of HTML?

De extensie .htm wordt eigenlijk niet meer gebruikt. Heel vroeger was dat wel anders, omdat men met Windows 3.x alleen dit bestandstype kon lezen.

Hoe deel je een website in?

Websites kunnen vrij uitgebreid worden, bijvoorbeeld met foto’s, teksten en bestanden. Gaat jouw website heel veel inhoud (content) krijgen, maak dan een directory aan speciaal voor de files van jouw website. Maak in die directory subdirectories aan voor de afwijkende bestanden, zoals foto’s en documenten (bijv. pdf bestanden). Hierdoor hou je overzicht over hetgeen dat je doet.

Waarin programmeer je HTML?

Er zijn veel programma’s die je de mogelijkheid geven om in een omgeving van een tekstverwerker een HTML document te maken. Hierin type je de tekst, plaatst een foto en, voila, je kan hem opslaan als .html en publiceren op het Internet. Geen moeilijke codes, geen denkwerk, maar wel een website!
Dit noemen we WYSIWYG-editors en staat voor What You See Is What You Get. Maar wil je iets binnen webdesign of webontwikkeling doen, dan is het handiger als je toch wat inzicht krijgt in het zelf coderen van HTML. Daardoor gaan we werken in Windows Kladblok.
– Ga naar Start
– Bureau accessoires
– Kladblok

Overigens kun je ook prima werken in de code-editor van een HTML editor, zoals Dreamweaver. Het voordeel daarvan, is dat de HTML codering voorzien wordt van kleuren. Dat maakt het een stuk makkelijker om je weg te vinden in lange HTML bestanden, dus is in de toekomst zeker aan te raden.

Ga door naar de volgende stap

Bookmark the permalink.

Comments are closed.