Stap 7 – kleuren

Naast het aanpassen van het lettertype en de lettergrootte is het bij de FONT-tag ook mogelijk de kleur aan te passen. Bij de BODY tag heb je gedefinieerd dat de gehele tekst in het document een bepaalde kleur moet hebben. In het document zelf is dit nog aan te passen.

Kleurcodes

Zoals je bij Stap 3b wel opgemerkt zal hebben, wordt bij HTML gebruik gemaakt van een code voor kleuren. Deze code begint altijd met een hekje (#) en wordt gevolgd door 6 karakters, bestaande uit cijfers en eventueel letters.

Omdat in deze codes weer drie subcodes verwerkt zijn, heten ze hexadecimaal triplet. Door middel van die cijfers en letters geef je aan hoeveel rood, blauw en groen je wilt mengen voor het eindresultaat. Omdat er miljoenen combinaties bestaan, hoef je je niet schuldig te voelen, als je deze codes niet uit je hoofd kent. Er zijn verschillende programma’s, die je kunnen helpen met het achterhalen van deze kleurcodes (een HTML editor bijvoorbeeld, of een fotoprogramma). Wat wel handig om te weten is dat #000000 voor zwart staat en #FFFFFF voor wit.

In HTML is het ook mogelijk zo’n 144 kleuren met benamingen (white, yellow, black enz) te definiëren, maar aangezien dit aanzienlijk minder wordt gebruikt bij HTML, slaan we het in deze cursus over.

Kleur toevoegen

In ons index.html document kennen we nu een kleur toe aan de FONT-tag:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>mijn eigen homepage</TITLE>
</HEAD>
<BODY BACKGROUND="images/background.gif" BGCOLOR="#FFFFE1" TEXT="#808080" LINK="#FF9B6A"
ALINK="#FF9B6A" VLINK="#FF0000">
<FONT FACE="Verdana" SIZE=2>
<P><B><FONT COLOR="#FF9B6A">Nora Tol Virtual Publishing</FONT></B> werd midden jaren '90 gestart,
toen <FONT COLOR="#FF9B6A">Nora Tol</FONT> begon met het aanbieden van haar
<I>webdesign-diensten</I>.</P>
<P>Inmiddels heeft ze een <U>nieuw bedrijf</U>, <FONT COLOR="#FF9B6A">ElNorado Productions</FONT>,
dat zich richt op het maken en beheren van de inhoud van websites en social media.</P>
<P><FONT SIZE=4>Kijk snel op haar website voor meer informatie.</FONT>
<BR />
E-mailen kan natuurlijk ook</P>
</FONT>
</BODY>
</HTML>

In mijn tekst heb ik gekozen, mijn bedrijfsnamen en mijn eigen naam te accentueren door een kleur. Zou ik de hele tekst in een andere kleur gewild hebben, dan had ik bij de FONT-tag aan het begin van de gehele tekst alleen de COLOR definitie toe moeten voegen: <FONT FACE=”Verdana” SIZE=2 COLOR=”#FF9B6A”>
Deze had dan geteld voor alle tekst in het document.

We gaan door naar de volgende stap.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.