Stap 19 – meer meta tags

META-tags bieden meer opties voor jouw website dan alleen een vermelding in zoekmachines. Zo kun je jezelf identificeren als maker van het document: 

<META NAME=”author” CONTENT=”Nora Tol”> 

maar ook een copyright melding toevoegen: 

<META name=”copyright” content=”? Nora Tol Virtual Publishing”> 

Maar wanneer je veel met webdesign bezig bent zul je merken dat er nog meer handige dingen mee bereikt kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld de cache van de browser zoveel mogelijk omzeilen. De cache zorgt er in feite voor dat het surfen sneller gaat. Wanneer iemand op jouw homepage komt download de browser alles wat jouw homepage vereist. Al die bestanden worden in de cache opgeslagen en als de bezoeker terug komt, dan kan de browser bepaalde bestanden uit de cache pakken i.p.v. deze te downloaden vanaf de server. Hierdoor wordt het surfen versnelt, maar dit kan er tevens voor zorgen dat iemand niet de huidige versie van jouw homepage krijgt te zien. Wanneer je een homepage flink update, denk bijvoorbeeld aan dagelijkse updates, dan is het handig om te weten dat je met de META tags de homepage kan voorzien van een einddatum: 

<META HTTP-EQUIV=”expires” CONTENT=”Mon, 12 Feb 2001 08 :21 :57 GMT”> 

Wanneer de einddatum bereikt is, dan wordt de browser verplicht om op het Internet te gaan zoeken naar een nieuwe versie. 

Ook zou de cache uitgeschakeld kunnen worden d.m.v.: 

<META HTTP-EQUIV=”pragma” CONTENT=”no-cache”> 

Met name Netscape zal de homepage dan niet in de cache zetten, waardoor bij een volgend bezoek de homepage gewoon opnieuw gedownload moet worden. 

Sommige mensen die frames gebruiken en linken naar een andere sites zorgen er expres voor dat de site niet uit de frame schiet. Zo kan de bezoeker weer makkelijk terug naar hun site. Wil je er zeker van zijn dat jouw website altijd uit zo’n frame schiet, dan kun je met de META tag een window-target instellen: 

<META HTTP-EQUIV=”window-target” CONTENT=”_parent”> 

Je kunt bij CONTENT ook een andere waarde gebruiken als _top, _ self en waarschijnlijk zelfs een framenaam. 

Het kan zijn dat de eerste pagina bijvoorbeeld alleen een bedrijfslogo heeft en dat het de bedoeling is dat deze pagina vanzelf doorgaat naar de volgende. Het doorsturen van 1 pagina naar een volgende kan heel makkelijk met: 

<META HTTP-EQUIV=”refresh” CONTENT=”3;URL=http://www.noratol.nl”>

Bij CONTENT staat de 3 voor het aantal seconden voordat de site vernieuwd moet worden. Na 3 seconde zal deze pagina zichzelf herladen met het URL, dat in dit geval http://www.noratol.nl is.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.