Stap 17 – uploaden

Er zijn verschillende manieren om een website op het Internet te zetten, waaronder FTP; het File Transport Protocol. In veel gevallen is het zo dat je op een webserver (dat is jouw host) een beetje webruimte huurt. De inloggegevens om deze via FTP te bereiken, heb je ontvangen van je provider.

Hoe je FTP moet instellen

De meeste FTP programma’s werken op hetzelfde principe. Hetgeen dat hieronder wordt uitgelegd zal altijd wel overeenkomen met het programma dat je gebruikt. Zoek ook de eventuele instructies vanuit je provider op voor specifieke instructies voor jouw server.

Host

Er wordt een Host Name gevraagd. Hierin vul je de lokatie van de FTP server in, waarmee je verbinding wilt maken (de gegevens hiervan heb je vast wel gehad van jouw internet provider). Dit kan een ftp adres zijn met woorden of een IP adres (cijfers), altijd opgesplitst door punten.

Loginnaam en wachtwoord

Bij User vul je de inlognaam in en bij Password het wachtwoord. Bij sommige FTP programma’s kun je aanvinken dat het wachtwoord bewaard moet worden. Uiteraard makkelijk als je altijd op je eigen computer werkt en vaak op deze wijze bestanden wilt uploaden. Vink dit echter niet aan op een openbare computer.

Overige instellingen

Vaak worden er nog verschillende opties geboden, maar die kun je laten voor wat ze zijn, tenzij je internet provider anders heeft aangegeven in hun instructies.

Profiel opslaan

Bij veel FTP programma’s kun je al deze gegevens opslaan onder een profielnaam. Dit is ontzettend handig als je meerdere websites beheert.

Verbinding maken

Klik op OK of Verbinden om in te loggen op de server.

Uploaden en downloaden

Als dit goed is gegaan, dan is het beeld in tweeën verdeeld. Aan de linkerkant zie je de files van jouw eigen computer en aan de rechterkant zie je de files, die op de server staan. Wanneer je iets wilt uploaden (dus op de server zetten) dan klik je op de pijl die naar rechts wijst, wanneer je iets wilt downloaden (dus van de server afhalen) dan klik je op de pijl die naar links wijst. Of je sleept bestanden heen en weer, als dat ondersteund wordt.

Zet met uploaden alle files over zoals ze ook op jouw computer staan, dus maak ook op de server een directory “images” aan en plaats daar de foto’s in, als dat lokaal (dus op jouw computer) ook zo staat.

Verbinding verbreken

Ben je klaar met uploaden? Met Close / Verbinding Verbreken / Disconnect  verbreek je de verbinding weer.

Als je nu naar je site surft, en alles is goed gegaan, dan zou jouw zelfgemaakte homepage zichtbaar moeten zijn. Het liefst, zonder problemen.

Overige mogelijkheden om een site online te zetten

HTML editors, zoals Dreamweaver, bieden je de mogelijkheid de FTP gegevens in het programma in te vullen. Zo kun je regelen dat Dreamweaver altijd de lokale bestanden (op jouw computer) gesynchroniseerd worden met de server. Je haalt zo het beste uit Dreamweaver, die daarmee ook gebroken linkjes kan signaleren. Heel handig!

De meeste providers en webservers bieden ook online file managers. Hiermee kun je ook bestanden op de server zetten. Vaak bereik je deze via een beheerpaneel. Hier heb je inloggegevens voor ontvangen van je provider.

Naar stap 18

Bookmark the permalink.

Comments are closed.